Boekweit is een zaadje dat behoort tot de familie van granen, gewoonlijk pseudogranen genoemd. Over pseudogranen gesproken, het zijn zaden maar worden gebruikt als graankorrels die niet op gras kunnen groeien. Andere voorbeelden van de pseudogranen zijn amarant en quinoa. Laat u niet misleiden door zijn naam; boekweit is geen tarwe. Daarom is het glutenvrij. Twee soorten boekweit worden gewoonlijk als voedsel verbouwd. Dit zijn Tartary-boekweit (Fagopyrum tartaricum) en gewone boekweit (Fagopyrum esculentum). Ook al beschouwden mensen het als een graan, het is een zaadje.
Boekweit, gepeld origine
Noordelijke hemisferen zoals Rusland, China, Oost- en Centraal-Europa en Kazachstan zijn de grootste producenten van boekweit. De regio’s die deze granen verbouwen, zijn meestal degenen die ook boekweit oogsten, omdat het een essentieel gewas is voor marginale gronden. Maar het is vooral belangrijk voor de koudere regio’s in Azië met grotere hoogte en breedtegraad. Het primaire doel van de teelt is het zaad dat zetmeelachtig wit endosperm geeft. Het wordt gebruikt om boekweitmeel te produceren waarmee blini, sobanoedels in Japan en pannenkoeken kunnen worden gemaakt. Het zaad van de boekweit kan ook worden gebruikt om soepen te verdikken en als ontbijt.
Om het zilvervlies te verwijderen, wordt het zaad geplet en het geeft ons gepelde granen die worden gebruikt in een traditioneel Russisch gerecht genaamd kasha.
Hoe boekweit, gepeld te gebruiken
Als je smaak, maar zonder gluten, aan je eten en gerechten wilt toevoegen, kun je boekweit gebruiken. Het is een fantastisch zaadje dat smaak en textuur kan toevoegen aan vegetarische hamburgers, salades kan verlevendigen en de smaak van granola kan verrijken. Om een eenvoudig maar heerlijk ontbijt te hebben, kunt u een snufje boekweit met zout gebruiken en van uw maaltijd genieten met kaneel, vers fruit en ahornsiroop.